12-2023:
07-2023:
07-2023:
04-2023:
04-2023:
03-2023:
03-2023:
02-2023:
02-2023:
06-2022:
05-2022:
05-2022:
Deelnemersbijeenkomst 2022
De Stagemarkt van de MyTec opleiding heeft na twee online jaren eindelijk weer fysiek plaatsgevonden en was een groot succes.
De 18 deelnemers van Stichting MyTec-Bedrijven waren 18 mei op het Nova College campus Beverwijk aanwezig zodat studenten in gesprek konden gaan over een mogelijke stageplek voor komend schooljaar. Over de dag heen waren er ruim 130 gesprekken gevoerd tussen studenten en de leerbedrijven van MyTec.
03-2022:
Deelnemersbijeenkomst 2022
Afgelopen vrijdag hebben wij sinds tijden de bedrijven van Stichting MyTec-Bedrijven weer welkom kunnen heten op het Nova College campus Beverwijk voor een fysieke Deelnemersbijeenkomst.
In COVID-tijd heeft het MyTec onderwijs niet stil gezeten en de bijeenkomst stond in het teken van MyTec 2.0, ons programmaplan voor de komende jaren. Na een woord van de voorzitter van het bestuur Robert Hendriks werden de laatste onderwijs ontwikkelingen toegelicht door het MyTec team.
Danielle van der Mark, programmaleider Kiezen, gaf toelichting op alle activiteiten voor de werving van nieuwe studenten vanuit onze actielijn Kiezen. Docent Laura Derks vertelde voor actielijn Leren over het verbeteren van het MyTec onderwijs door het ontwikkelteam (docenten&praktijkbegeleiders). Erdogan Ozturk, opleidingsmanager MyTec, sprak over de toevoeging van SmartMaintenance en Wind aan MyTec vanuit actielijn Innoveren en Mathijn Korf, programmamanager, over de komende trainingen en Alumni activiteiten voor actielijn Werken.
Spreker Maarten Brand mocht de bijeenkomst afsluiten met zijn lezing: “Stages als geheim wapen in de strijd om talent” waarna er gezellig wat is gedronken.
03-2022:
Nieuwe deelnemer: STI Engineering
STI Engineering BV is in maart de nieuwste deelnemer van Stichting MyTec-Bedrijven.
STI is onderdeel van Koninklijke De Vries Scheepsbouw en gespecialiseerd in piping & ventilatiesystemen en de inrichting van technische ruimtes aan boord van Feadship superjachten. Komend schooljaar zijn er voor MyTec studenten werktuigbouwkunde stageplekken beschikbaar aan zowel de ontwerp als aan de bouw-kant van een jacht.
Bestuurslid Stefan Schilp overhandigt het bordje van deelname aan Roemer Hoornenborg en Arnold Winkelhuijzen en verwelkomt STI Engineering als nieuw leerbedrijf voor de MyTec opleiding van het Nova College.
Meer weten over STI Engineering? Bezoek hun WEBSITE
02-2022:
Nieuwe deelnemer: BLOK System Supply
Blok System Supply is deze maand deelnemer geworden van Stichting MyTec-Bedrijven. Het innovatieve bedrijf uit Velsen-Noord werkt nauw samen met klanten om hun mechanische en elektrische producten, processen en resultaten te verbeteren. Van luchtvaartsystemen, transportsystemen en flitsapparaten tot toegangsoplossingen, luchtfiltersystemen en verpakkingsapparatuur.
Komend schooljaar kunnen werktuigbouwkunde en elektrotechniek studenten van MyTec een leuke en uitdagende stage volgen bij Blok System Supply en krijgt onze nieuwste deelnemer een vermelding in de Stagegids editie 22-23. Martijn Witteveen en Anouk Blok van Blok System Supply werden namens bestuurslid Stefan Schilp verwelkomt als nieuw leerbedrijf van de MyTec opleiding van het Nova College.
Meer weten over BLOK System Supply? Bezoek hun WEBSITE
02-2022:
MyTec Wind workshop op TechYourTalent event Trias VMBO!
Deze week stond windkanon Dikke Bertha (gemaakt door studenten van de MyTec opleiding) voor TechYourTalent op het Trias VMBO.
Docenten van MyTec gaven samen met de NovaSmartGirls workshops over WindEnergie en SmartMaintenance aan leerlingen uit leerjaar 2 van het VMBO.
06-2021:
Leerlingen enthousiast tijdens MyTec Wind Challenge
Leerlingen met interesse in techniek van de omringende vmbo- en havo-scholen zijn door de opleiding MyTec uitgedaagd met een Wind Challenge. Op de Campus Beverwijk maakten 80 leerlingen van 6 scholen kennis met MyTec. Na een korte uitleg over de opleiding werden de leerlingen geïnspireerd door Marcel Gorter, Site Manager Windpark van Vattenfall en Marc ten Hoorn, een van de vier supervisors voor het nieuwe 140 windturbines tellende offshore windpark Hollands Kust Zuid. De leerlingen kregen uitleg over de werkzaamheden, die je als turbinetechnicus zou gaan doen en over hoe een dag als technicus in de windsector er uit kan zien. De leerlingen bouwden vervolgens individueel een miniatuur windmolen, een bureaublad ventilator, die zij na afloop mee naar huis mochten nemen.
Test je windmolen
Het spannendste onderdeel van de dag was het testen van hun eigen gemodificeerde windmolen. Teams van 4 leerlingen hebben op school gewerkt aan het verbeteren van een basis windmolen, die zij van het Nova College hadden ontvangen. Bij de opleiding MyTec stond een enorme windtunnel, waarin de windmolen werd bevestigd en waar in 5 verschillende windsnelheden, oplopend tot wel 40 km/h de diverse waarden voor en achter de windmolen gemeten werden. Voor enkele creaties was die hoogste stand helaas net even te veel wind. Naast de technische metingen werd er ook een punt gegeven voor originaliteit. Marc ten Hoorn en Marcel Gorter van Vattenfall vormden de jury hiervoor en gaven de leerlingen ook tips en uitleg over waarom iets wel of niet werkte. Er waren de meest uiteenlopende en creatieve ontwerpen gemaakt en een enkel team had ook het onderzoeksmateriaal meegenomen. Er was goed nagedacht en de creaties waren uitgebreid getest op school.
De leerlingen waren erg enthousiast over de bijzondere manier van kennismaken met de opleiding. Hailey en Jesse van de Duin- en Kruidberg Mavo vonden het leuk dat ze iets met hun handen konden doen. Hailey: “Dat is eigenlijk prettiger dan alleen maar theorie. Ik ben meer creatief en het lijkt me leuk om nieuwe technieken te verzinnen”. Jesse: Ik ben goed in oplossingen verzinnen, dus dit vond ik wel een hele mooie opdracht.”
Rico (17) en Ilse (16) zijn 1e jaars op de MyTec opleiding en begeleidden de leerlingen bij het bouwen van de bureaublad ventilator. Ook zij kregen enthousiaste reacties. “Het elektra deel was nog wel moeilijk voor leerlingen”. Hebben zij nog een tip voor leerlingen die nog twijfelen? “Jazeker, gewoon een jaar de opleiding volgen, dan merk je vanzelf of het bij je past. Je bent nog jong.”
In drie tijdsloten streden teams tegen elkaar. In de eerste sessie ging de hoofdprijs naar het team van Luuk, Patryk en Nick, van het Kennemer College, die de kunststof bladen van de windmolen hadden vervangen voor veel grotere aluminium bladen. Tijdens de tweede sessie ging de hoofdprijs naar Jay, Wesley en Roy van het Herbert Visser College. Ook zij hadden de rotoroppervlakte flink vergroot, waardoor de molen meer wind vangt. Uiteraard gingen zij, net als de nummers 2 en 3, naar huis met een mooie trofee. De derde sessie werd gewonnen door Tom, Luuk en Bob, die komend schooljaar gaan starten met de opleiding MyTec. De overall prijs van de dag ging naar een van de teams, die daarmee een mooi tech pakket voor de hele klas in de wacht sleepte.
Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen, maakt in dit filmpje de winnaars bekend en zei tijdens de prijsuitreiking: “We hebben de ambitie als Velsen om de hoofdstad van de offshore wind te worden. En wat is een hoofdstad zonder inwoners? Het is goed dat MyTec bijdraagt aan de opleiding van slimme en handige jongens en meisjes. Als overheid werken we daarom graag samen met de onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, onder meer binnen Techport.”
Veel werk in de windsector
Vattenfall is een deelnemer van stichting MyTec-Bedrijven, die als partner is aangesloten bij de opleiding. Vattenfall benadrukt het belang van het verrijken van de opleiding met het onderdeel windtechniek om aan de grote vraag van technici te voldoen. Net als vele andere windparkenbouwers, nationaal en internationaal, is Vattenfall op zoek naar enthousiast technici voor de vele nieuwe windparken die onshore en offshore gebouwd gaan worden. De komende 5 tot 10 jaar zullen er wereldwijd zo’n 400.000 banen in de windmolensector ontstaan, waarvan ettelijke duizenden in Europa. Daarbij zijn de bedrijven met name op zoek naar geschoolde en lokale technici. Onderhoud en storingzoeken aan een windmolenpark wil je natuurlijk graag door een vast team laten doen. Momenteel staan er in het Prinses Ariane Windpark in de Wieringermeer al 82 windturbines, die samen 300 MW opwekken. De komende jaren worden er voor de kust nog een aantal windparken gebouwd, waaronder Hollandse Kust Zuid, met een capaciteit van 1,5 GigaWatt, goed voor groene energie voor 2 miljoen Nederlandse huishoudens. Er zijn voorlopig maar 3 opleidingen in Nederland, die gericht zijn op het opleiden van turbinetechnici. Het is belangrijk om meer bekendheid te krijgen bij de jeugd voor deze opleidingen, omdat steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek. De ambitie van Vattenfall is om binnen een generatie een fossielvrij leven mogelijk te maken. Dit kan alleen bereikt worden als de juiste mensen op de juiste plek zitten. Daarom zijn zij op zoek naar een mooie mix van starters en ervaren technici.”
02-2021:
MyTec-Bedrijven en Techport gaan samenwerken
Wat hebben MyTec-Bedrijven en Techport met elkaar gemeen? Nou veel! De organisaties hebben overlappende ambities als het gaat om het versterken van technisch onderwijs. Dat is dan ook de reden dat MyTec-Bedrijven en Techport de handen ineen hebben geslagen en elkaar gaan versterken op onderwijsactiviteiten.
Het vinden en opleiden van goede vakmensen is de grote uitdaging voor het technische bedrijfsleven in de Metropoolregio Amsterdam. MyTec-Bedrijven en Techport gaan daarom samen optrekken in het promoten van techniek om de instroom en uitstroom van het technisch onderwijs te vergroten.
Maar ook kijken ze samen naar het integreren van het slim onderhoud in de opleidingen in de regio, waaronder de MyTec opleiding. Dat gebeurt binnen de RIF Smart Maintenance. Mathijn Korf, programmamanager MyTec-Bedrijven: “Samen werken we aan het integreren van modules rond slim onderhoud in de opleidingen van het Nova College. En ook ontwikkelen we een Associate Degree-opleiding, dit is een verkort hbo, waarmee een doorlopende leerlijn ontstaat van het vmbo en mbo naar het hbo.”
Door de beide netwerken aan elkaar te verbinden kunnen Techport en MyTec-Bedrijven meer bereiken voor de techniekopleidingen en de instroom in de regio. Henno van Horssen, programmamanager Techport: “We gaan onze Techport-bedrijven en -scholen aansporen om mee te doen. Samen hebben we een nog breder netwerk en kunnen we echt stappen zetten in de promotie en het verbeteren van het techniekonderwijs. En we hopen de MyTec-Bedrijven natuurlijk te ontvangen tijdens de jaarlijkse Techport Technologieweek.”
Meer weten over Techport? Techport.nl
12-2020:
MyTec-Bedrijven nu ook op Instagram
Stichting MyTec-Bedrijven is nu ook te volgen op Instagram. Wij gaan onze Instagram vullen met mooie sfeerfoto’s van de MyTec opleiding en wat wij gezamenlijk doen met het Nova College en onze deelnemende bedrijven. Heeft u mooi beeldmateriaal van MyTec? Onze programmamanager ontvangt het graag!
10-2020:
Nova College gaat Smart Maintenance experts opleiden
Het Nova College gaat als eerste in Nederland voor de regio IJmond negen technische opleidingen opschalen naar een volwaardig Smart Maintenance-MBO curriculum. Studenten ontwikkelen zich straks binnen deze opleidingen tot Smart Maintenance expert, waarmee ze inzetbaar zijn tijdens de vierde industriële revolutie. Hiervoor ontvangt Nova College bijna 1.6 miljoen euro van het Regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat maakte het ministerie gisteren bekend. Daarnaast ontvangt het Nova College 250.000 euro subsidie van de provincie Noord-Holland voor dit project.
Smart Maintenance MBO is een verbreding en verdieping van de opleidingen Procestechniek, MyTec, Werktuigbouw, Elektrotechniek, Installatietechniek en Algemene operationele techniek op niveau 3 en 4. Binnen deze opleidingen kunnen studenten zich straks ontwikkelen tot Smart Maintenance expert.
Vraag vanuit de bedrijven
Edward Straus, programmamanager Smart Maintenance-MBO, legt uit: ‘Met Smart Maintenance-MBO geven wij een antwoord op de vraag vanuit de bedrijven in de proces- en maakindustrie in de IJmond regio om vakmensen op te leiden – kwalitatief en kwantitatief – voor het slim en duurzaam onderhoud van hun technische processen. Smart Maintenance is namelijk onderdeel van de vierde industriële revolutie. Deze revolutie maakt het mogelijk om real time gegevens over machines en processen te verzamelen en te analyseren, waardoor snellere, flexibelere en efficiëntere processen mogelijk zijn en om goederen van betere kwaliteit tegen lagere kosten te produceren. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de productieverhoudingen tussen leveranciers, producenten en klanten, en voor de verhouding tussen mens en machine. Het verhoogt de efficiency van processen en bedrijven, laat nieuwe sectoren ontstaan, maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk en beïnvloedt de concurrentiepositie van bedrijven en regio’s. Recent onderzoek onder productiebedrijven wijst uit dat Smart Maintenance sterk in opkomst is. Nederland wil daarin tot de Europese voorhoede behoren. Dit vraagt ook een ander profiel werknemers in de industrie: een Smart Maintenance expert. Daarmee wordt een technische opleiding volgen ook aantrekkelijk voor studenten die tot nu toe niet warm liepen voor ‘pure techniek’. Zo maken de studenten binnen hun eigen vakgebied (MyTec, procestechniek, werktuigbouw, elektrotechniek, installatietechniek en algemene operationele techniek) kennis met de nieuwste Smart Maintenance inzichten en technieken en kunnen zij een functioneren in alle onderdelen van de onderhoudscyclus: detecteren, analyseren, plannen, uitvoeren en feed back.
Meer opleidingen Smart Maintenance
Binnenkort start naast de reguliere opleidingen een bijscholingsprogramma Smart Maintenance voor onderhoudsmonteur en wordt er een Associate Degree (verkort hbo) Smart Maintenance ontwikkeld, die voor volgend schooljaar gepland is. Bij al deze opleidingen wordt het Fieldlab Smart Maintenance Techport gebruikt om real time data uit fabrieksinstallaties te koppelen aan productie- en kwaliteitsdata en zo een volledige integratie van data – en daarmee sturing – in de procesindustrie te realiseren.
Nova College voert dit Techport project samen uit met: Tata Steel, MyTec-Bedrijven, Facta, Microtechniek, GWOC, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Technisch College Velsen, Kennemer College en Provincie Noord-Holland.
Techport is een pubiek-private samenwerking gericht op de toekomst van de maak- en onderhoudsindustrie in de Metropoolregio Amsterdam. Meer dan 60 scholen en bedrijven werken samen de verbetering van onderwijs, bijscholing en innovatie.
09-2020:
Equinix nieuwe deelnemer van MyTec-Bedrijven
Techniek is overal, zo ook in de datacenters die de wereld van internet voorzien. Equinix, ’s werelds grootste data center provider, heeft in Amsterdam meerdere datacenters staan die het dataverkeer van Europa regelen. Dataverkeer dat elke dag beschikbaar moet zijn voor iedereen. Dat vraagt om brede technici die multi-inzetbaar zijn om alle installaties binnen de datacenters 24/7 draaiende te houden. Equinix ziet bij de opleiding MyTec een goede aansluiting en wil bijdragen aan het onderwijs. Binnenkort kunnen MyTec studenten E&W stages lopen in een nieuwe techniek sector voor de opleiding, Data, waar energie en warmte een belangrijke rol spelen.
06-2020:
MyTec-bedrijven en Nova College: samen opleiden tot brede technici
Waar door de coronacrisis de tijd lijkt stilgezet voor veel ondernemingen, geldt dat niet voor de grote technische bedrijven in de regio. Stichting MyTec-bedrijven en Nova College hebben voor de komende vier jaar een nieuwe samenwerking ondertekend om de MyTec opleidingen verder naar de top te brengen. Samen trekken zij op in de RIF aanvraag voor smart maintenance.
De nieuwe samenwerking is een uitbreiding van de overeenkomst die in 2007 is begonnen om het grote tekort aan goed geschoold technisch personeel het hoofd te bieden en daarvoor de mbo opleidingen Elektrotechniek, Procestechniek en Werktuigbouwkunde naar een hoger plan te tillen en beter te laten aansluiten bij de behoefte van de bedrijven in de regio.
The best of the best
Jan Wieger, directeur Nova College Beverwijk, legt uit wat het doel is van de nieuwe samenwerking: ‘Samen spreken we uit dat door intensieve samenwerking we streven naar the best of the best opgeleide studenten. Dit willen we bereiken door de 9 vastgestelde ambities voor de nabije toekomst planmatig vorm te geven.’
Robert Hendriks, voorzitter stichting MyTec-bedrijven, vult aan: ‘Door de intensieve samenwerking ontstaat een brede basis voor iedereen die in de techniek geïnteresseerd is. Van jong volwassenen tot ouderen.’
De ambities waar de partners zich de komende vier jaar sterk voor maken laten zich als volgt samenvatten: samenwerken op basis van gedeelde missie en waarden, kwaliteit onderwijs verder verbeteren, geïntegreerd state of the art practicumonderwijs, werk-/diplomazekerheid voor studenten, wendbaarheid MyTec programma, leven lang ontwikkelen, MyTec opleidingen niveau 3 toevoegen en een MyTec alumni-vereniging.
RIF Smart Maintenance
Ter ondersteuning van dit initiatief ondertekende MyTec-bedrijven de RIF aanvraag Smart Maintenance. Hierbij wordt MyTec-bedrijven partner in de aanvraag van het innovatieprogramma voor de maakindustrie in de regio, waarvan Nova College penvoerder is. Samen met de maakindustrie is een programma in voorbereiding om de technische opleidingen goed te laten aansluiten bij de snel veranderende technieken, met focus op slim onderhoud. Naast MyTec-bedrijven en andere technische bedrijven zijn ook Tata Steel, provincie Noord Holland en gemeente Velsen betrokken bij deze ontwikkelingen.
11-2019:
Mathijn Korf start als Programmamanager
Per november 2019 is Mathijn Korf gestart als Programmamanager bij MyTec-bedrijven. Mathijn zal in zijn werkzaamheden zowel contact hebben met de leden van de stichting als met Nova College over het MyTec programma.
10-2019:
Vattenfall en Nova College organiseren Wind-Challenge
“Een windpark bouwen draait om zóveel meer dan de techniek alleen”, zegt Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland. “Hoe je omgaat met de omgeving, met natuur in de regio, maar ook hoe je praktisch een aansluiting van je windpark realiseert, is minstens zo belangrijk. Het is dan ook goed om jongeren met technische kennis en commercieel adviserende vaardigheden daar al vroeg mee bekend te maken. Ik ben er trots op dat we de expertise van Vattenfall kunnen aanwenden om jonge mensen te enthousiasmeren voor een toekomst in de duurzame energiesector.”. De geïntegreerde aanpak sluit naadloos aan op hoe vraagstukken van de energietransitie moeten worden aanvliegen.
“Al groeit het aantal mbo-studenten in onze technologische mbo-opleidingen, toch is er een groeiend tekort aan jong technisch personeel en we werken er op allerlei manieren aan om extra nieuwe aanwas aan te trekken”, licht Lucas Land van het Nova College toe. “Resultaten uit de Britse aanpak laten zien dat door met professionele middelen en materialen te werken, jongeren een realistisch beeld krijgen van hoe hun carrière eruit kan komen te zien. En dat slaat aan! We kijken ernaar uit om dit programma ook in andere evenementen in te kunnen zetten en zo hopelijk voldoende experts in de energietransitie op te kunnen opleiden. En we hopen natuurlijk met aandacht voor dit programma ook meer scholieren te inspireren voor een technologische vervolgopleiding.”
Dit bericht verscheen eerder op de website van Vattenfall.
08-2019:
Energiemonteur krijgt strakt een baangarantie
Voor de aanleg en het onderhoud van zonne- en windparken zijn straks tienduizenden technici extra nodig. Bijvoorbeeld om warmtepompen te installeren. Waar haal je die nu al schaarse mensen vandaan? In NRC Next verscheen deze maand een artikel hierover en de baangarantie die er voor technici is. Lees er meer over in dit artikel.
07-2019:
Dutch Cocoa nieuwe deelnemer van MyTec-bedrijven
Als stichting mogen we een nieuw deelnemer verwelkomen per september 2019. Dutch Cocoa is een moderne cacao verwerker in het Amsterdamse havengebied en levert haar hoogwaardige cacao-producten wereldwijd aan diverse merken en fabrieken. Dutch Cocoa ondersteunt onze gezamenlijke missie en is vanaf 1 september een prachtige nieuwe deelnemer bij de stichting.
06-2019: MyTec PROMOTIE VIDEO’S
ROC Nova College heeft een prachtige promotievideo gemaakt voor de MyTec opleiding. Een verslaggever bezoekt een MyTec student op z’n stageplek bij Cargill. Deze video wordt onder meer ingezet om studiekiezers enthousiast te maken voor techniek en MyTec.
05-2019: SUCCESVOLLE STAGEMARKT 2019
Op 22 mei organiseerde MyTec weer de jaarlijkse Stagemarkt om MyTec studenten en MyTec-Bedrijven aan elkaar te koppelen. Het was een dag vol goede gesprekken en voor alle studenten zijn er weer prachtige matches gemaakt.
De Stagemarkt was dus ook dit jaar weer een succes en de deelnemers gingen niet alleen naar huis met een goede match, maar ook met ook duurzamen MyTec Dopper fles. Ingeborg Peekel van ROC Nova College bedankt voor de goede organisatie!
03-2019: MELD JE AAN VOOR DE STAGEMARKT
Om de studenten van de 3e en 4e jaars MyTec opleidingen een mooie stageplaats te kunnen bieden wordt er ook dit jaar weer een stagemarkt georganiseerd voor schooljaar 2019-2020. De stagemarkt bestaat uit speeddates tussen studenten en bedrijven. In verschillende gespreksrondes komen studenten en bedrijven met elkaar in gesprek. Op deze manier zijn de stages voor de 3e en 4e jaars studenten op 1 dag geregeld. Als lid van MyTec-Bedrijven krijg je een uitnodiging toegezonden. Heb je geen uitnodiging gehad of heb je vragen? Mail dan naar communicatie@mytec-bedrijven.nl
01-2019: LEDENMIDDAG EEN SUCCES
Op 22 januari organiseerden we weer de MyTec-Bedrijven ledenmiddag. Samen met de aangesloten bedrijven hebben we gesproken over de verschillende uitdagingen die we hebben de komende jaren om het MyTec concept verder uit te bouwen.
Na een korte terugblik op wat wij als bedrijven en Nova College de afgelopen jaren met MyTec hebben bereikt, starten we met het in groepjes bespreken van 5 thema’s die de komende jaren een rol gaan spelen.
Aan thema-tafels werd het onderwerp verder uitgediept en de opbrengsten werden daarna met elkaar gedeeld. Dit leverde een aantal zeer goede ideeën op en zorgde voor het uitwisselen van leerzame ervaringen.
Afsluitend vertelde Marija Westerlaken nog hoe de bedrijven gebruik konden maken van de training Werkplekbegeleider en werden er muurbordjes uitgedeeld aan de bedrijven om de stichting meer zichtbaar te maken. De ledenmiddag op het Nova College in Beverwijk was een duidelijk succes en wordt vervolgd. Speciale dank aan Karin Spuijbroek die als onderwijspartner van Nova College ook aanwezig was en veel vragen kon beantwoorden.
10-2018: SUCCESVOLLE TRAINING WERKPLEKBEGELEIDERS MYTEC
Als opleiding is MyTec uniek in Nederland. Technisch multidisciplinair, ontwikkeld en gebouwd samen met bedrijven. MyTec levert een nieuw soort techneut op, innovatief en nieuwsgierig, want studenten worden grootgebracht in meerdere technische disciplines.
Deze manier van opleiden vraagt ook om andere didactiek en begeleiding. Zowel docenten op het Nova College als werkplekbegeleiders in de bedrijven, worden dit schooljaar klaargestoomd tot MyTec Professional. Dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om spannende veranderingen: zijn we bereid om over de grenzen van ons eigen vak heen te kijken? Om rekening te houden met anderen en elkaar te helpen waar het nodig is? Om gezamenlijk in dienst te staan van de student? MyTec vraagt om intensieve samenwerking. Om een wij-gevoel: want samen vormen we MyTec.
Recent was de eerste training in het kader van de professionalisering gegeven door Marija Westerlaken. Stap één voor vooruitstrevende, dappere en betrokken werkplekbegeleiders. De mannen van HVC, CvG, het Hoogheemraadschap en Vattenfall zaten gezamenlijk aan tafel. We hebben kennis gedeeld, geleerd gelachen en geknutseld.
Meer weten over de organisatietraining of de basistraining? Kijk dan hier.
10-2018: PWN NIEUW LID MYTEC-BEDRIJVEN
Als stichting mogen we een nieuw lid verwelkomen per oktober 2018. PWN is een drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland. De organisatie levert drinkwater aan ruim 780.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland. PWN ondersteunt onze gezamenlijke missie en is vanaf 1 oktober backbone bedrijf bij de stichting.
9-2018: AANDACHT VOOR DE MYTEC OPLEIDING IN DE NOVA KRANT
Eind september verscheen weer de opleidingskrant van Nova College: JIJ & Nova. In de krant stond een prachtig artikel van student Kevin Engelbracht (1e jaars Middenkader engineering MyTec, niveau 4 bol) over z’n ervaring met de MyTec opleiding. Ook hebben we als stichting een mooie advertentie geplaatst om aandacht te vragen voor de opleiding en de leden van MyTec-Bedrijven.
De krant is rechtstreeks verspreid onder 16-17 jarigen in de omgeving, uitgedeeld tijdens voorlichtingsevenementen en Open huizen. Daarnaast is de krant uitgedeeld op middelbare scholen en huis-aan-huis bezorgt. De oplage was 150.000 exemplaren. Dank aan Nova voor deze mooie mogelijkheid om MyTec onder de aandacht te brengen bij jongeren.
09-2018: RONDLEIDING MYTEC STUDENTEN BIJ PWN
Eerstejaars MyTec studenten kregen een inspirerende rondleiding bij PWN, duinbeheerder en zuiveraar van oppervlaktewater. PWN levert drinkwater aan ruim 780.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland, zo’n 106 miljard liter drinkwater per jaar. De studenten kregen een boeiend kijkje achter de schermen.
09-2018: MYTEC STUDENTEN KRIJGEN GASTCOLLEGE BEWEGINGSLOZE POMP
Paul de Vries van Tata Steel had in 2006 had hij een nieuwe toepassing bedacht: de bewegingsloze pomp. Het idee is gebaseerd op een natuurkundig principe dat al eeuwen geleden ontdekt is. De eerstejaars MyTec studenten gingen de uitdaging aan om deze uitvinding na te bouwen, te testen en waar mogelijk de werking te verbeteren. Een hele klus! De uiteindelijke winnaar werd na het gastcolleges bekend gemaakt. Dit team had het meeste water gepompt en zo hoog mogelijk.
07-2018: FEESTELIJKE DIPLOMERING 1E LICHTING MYTEC-STUDENTEN!
Op 11 juli ontvingen de eerste studenten hun felbegeerde MyTec diploma. Daarmee is een bijzondere mijlpaal bereikt: 4 jaar na de start van de opleiding behalen de eerste studenten hun MyTec diploma. Tijdens de diploma-uitreiking in Beverwerk op het Nova College werd daarom teruggekeken op de 4 jaren waarin docenten, bedrijven en studenten de MyTec opleiding hebben opgebouwd met elkaar. Met dit prachtige resultaat.
Studenten, ouders, vrienden, familie, bedrijven en docenten werden welkom geheten door Karin Spuijbroek, Opleidingsmanager van MyTec. Daarna werd o.m. met Edward Straus van Nova College en Cor Stam van MyTec-Bedrijven terug gekeken op 4 jaar MyTec. Zo kregen alle aanwezigen een inkijkje in het bijzondere werk dat er door alle betrokkenen van uit de stichting , de bedrijven en het Nova College is verzet de afgelopen jaren.
Na een avond waarin alle studenten werden besproken en ze hun diploma in ontvangst konden nemen was er natuurlijk een foto-moment met alle afgestudeerden bij elkaar. Een prachtig beeld en we wensen alle afgestudeerden dan ook heel veel succes bij hun vervolgstap. Dank aan Nova College voor de mooie organisatie van de avond en Lucas Land voor het soepel presenteren van het programma!
05-2018: STAGEMARKT GESLAAGD!
Op 24 mei vond weer de MyTec stagemarkt plaats, dit jaar in IJmuiden. Het doel was om met de leden van stichting MyTec-Bedrijven en Nova College voldoende, uitdagende stages en opdrachten te bieden voor het schooljaar 2018/2019.
De stagemarkt bestond net als voorgaande jaren uit speeddates. In verschillende gespreksrondes gingen studenten en bedrijven met elkaar in gesprek. Nadat alle gespreksrondes waren geweest, zijn alle studenten aan een bedrijf gekoppeld. Op deze manier hebben we alle 3e en 4e jaars stages voor schooljaar 2018/2019 direct geregeld.
Ook dit jaar is het gelukt om voor de studenten en bedrijven geschikte matches. De stagemarkt was daarnaast geweldig georganiseerd met dank aan Ingeborg Peekel van Nova College.
04-2018: SUCCESVOLLE TRAINING ‘WERKPLEKBEGELEIDER IN MYTEC’
Op 24 april is er weer een succesvolle tweedaagse training ‘werkplek-begeleider in MyTec’ afgesloten op de locatie Nova Beverwijk. Trainster Marija Westerlaken vertelt over haar ervaring met de deelnemers tijdens de training:
“Als je aan de deelnemers vraagt wat een training de moeite waard maakt, is het antwoord vrij eenduidig: “Als ik er wat aan heb, als ik het geleerde kan toepassen op de werkplek en als het ook nog een beetje te pruimen is.” Het zijn wel techneuten natuurlijk; die zijn kort door de bocht.”
De nadruk van deze training lag op het leren overbrengen van een praktijkopdracht:
“Voor docenten kat-in-het-bakkie, voor werkplekbegeleiders een nieuw didactisch kunstje. Want iets overbrengen…hoe doe je dat eigenlijk? Je kunt het er over hébben natuurlijk, maar veel beter is om er mee te oefenen. De metafoor was simpel: bouw een flipperkast. In de MyTec-gedachte moeten studenten in hun drieweekse stage vooral leren om onderdelen en componenten te herkennen en, als het meezit, ook de functie of eventuele toepassing ervan kunnen beschrijven. In deze leermethodiek hebben we de werkelijkheid zo goed als mogelijk nagebootst: de keurige vergadertafel lag bezaaid met houten plankjes, allerlei maten spijkers, nagels en schroeven, diverse soorten elastiek, meerdere hamers, tangen en schroevendraaiers en natuurlijk knikkers.”
Wat ruim aan bod kwam was het beschrijven van onderdelen, het kiezen van materialen en hun functie in de flipperkast, het bepalen van technieken en gereedschappen, het borgen van veiligheid en uiteindelijk natuurlijk het fabriceren van een werkende flipperkast.
“Of het succesvol was? Ja! Veel geleerd, veel gedaan en ook nog goed gelachen. Dat noem ik als trainster redelijk succesvol. Met grote dank aan de afdeling bouwkunde van het Nova, die heel genereus de materialen heeft geleverd!”
02-2018: MOOIE BIJEENKOMST MYTEC BANENMARKT
Op 22 februari was het weer zover: de MyTec Banenmarkt. Een initiatief van de stichting MyTec-Bedrijven op het ROC Nova College voor vierdejaars MyTec studenten en bedrijven om elkaar beter te leren kennen.Bedrijven kunnen hun actuele vacatures onder de aandacht brengen van MyTec studenten en laten zien welke kansen en mogelijkheden er zijn binnen hun bedrijf. Studenten krijgen een beter beeld van de mogelijkheden voor henzelf binnen de verschillende bedrijven.
Tijdens een mooie middag in Beverwijk nam drievoudig wereldkampioen K1 Remy Bonjasky de aanwezigen mee in de ups en downs van z’n carrière met als centrale boodschap: doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes.
Vanuit de stichting waren er veel bedrijven aanwezig met een eigen stand waarin ze aan studenten de mogelijkheden binnen hun organisatie toelichten: Albemarle, Engie, Cargill, Schneider Electric, Waternet, Nuon, HVC, Crown van Gelder en IOI Loders Crocklaan. Organisaties die recent lid zijn geworden van MyTec-Bedrijven waren ook goed vertegenwoordig: Bosma Bronkhorst, Taqa, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en MSD.
02-2018: DELEGATIE VVD BEZOEKT MYTEC
VVD Tweede Kamerleden Dilan Yesilgoz-Zegerius en Zohair El Yassini, brachten een bezoek aan de campus van het Nova College in Beverwijk. Samen met vertegenwoordigers uit de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemstede werd er meer verteld over het programma MyTec Wind en Techport.
Vanuit de stichting MyTec-Bedrijven lichtte bestuurslid Cor Stam (Albemarle) het MyTec concept toe en de wijze waarop het bedrijfsleven en onderwijs co-creatie vormgeven.
VVD-woordvoerder MBO Zohair El Yassini, zei tijdens de rondleiding: “Recent heeft de minister van Onderwijs een bestuursakkoord getekend met de MBO Raad en wat ik hier vanmiddag zie stemt mij zeer verheugd. De intensieve samenwerking met MyTec-Bedrijven, de specialisatie MyTec Wind en de regionale aanpak van Techport zijn optimale voorbeelden die zo’n landelijk akkoord beogen.”
02-2018: STICHTING LWT HEET VANAF NU MYTEC-BEDRIJVEN
Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest met het bouwen aan de MyTec opleiding. Nu het vierde leerjaar is afgerond gaan we als stichting ook een nieuwe fase in. De MyTec-opleiding wordt steviger ingebed in het ROC Nova College en als stichting blijven we ons focussen op het optimaal laten aansluiten van het onderwijs op het bedrijfsleven.
Met alle bedrijven samen zijn we partners in MyTec. Het is belangrijk dat we dit uitdragen en duidelijk maken dat we gezamenlijk MyTec vormgeven, dit draagt bij aan onze doelstellingen. We hebben gemerkt dat onze huidige naam dit vaak niet duidelijk maakt aan studenten, bedrijven en andere betrokkenen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de naam Stichting Leer Werken in de Techniek te veranderen in Stichting MyTec-Bedrijven. Een heldere link tussen het bedrijfsleven en de MyTec opleiding.
12-2017: B&W GEMEENTE VELSEN BEZOEKT MYTEC
Het College van Burgemeester en Wethouders Velsen heeft MyTec opleiding in Beverwijk. Het doel was kennismaken met de onderwijsvernieuwing van de mbo opleidingen Elektrotechniek, Procestechniek en Werktuigbouwkunde volgens het MyTec concept samen met bedrijven.
Burgemeester van Velsen, Frank Dales, was vol lof aan het eind van dit werkbezoek: “Fijn dat wij een open kijkje in de keuken mochten hebben. Wij zijn erg onder de indruk van de onderwijsinnovatie en zien in de MyTec-opleidingen van het Nova College ‘een pareltje voor de regio.”
12-2017: NIEUWE LEDEN VOOR MYTEC-BEDRIJVEN
Als stichting mogen we drie nieuwe leden verwelkomen per 2018. Samen met MSD, Taqa Energy B.V. en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken we verder aan onze gezamenlijke missie!
11-2017: GESLAAGDE ORIËNTATIETRAJECTEN BIJ IOI LODERS CROCKLAAN
In het kader van de oriëntatietrajecten gingen aspirantstudenten van de MyTec opleiding op bedrijfsbezoek bij IOI Loders Crocklaan. Een geslaagde dag!
10-2017: NIEUWE LEDEN
Als stichting mogen we drie nieuwe leden verwelkomen per 2018: Enci en Bosma & Bronkhorst: welkom!
7-2017: PROJECTEN BIJ GOFLEX
Afgelopen semester hebben de tweede jaars studenten MyTec 20 weken lang een projectendag uitgevoerd bij Goflex. Wekelijks reisden ruim 40 studenten op de donderdag af naar deze praktijklocatie in Amsterdam. Ze werkten in multidisciplinaire teams samen aan het monteren, installeren, in bedrijf stellen en opleveren van acht verschillende projectopstellingen. Zo werd er samengewerkt aan een transportband, een luchtbehandelingskast, een windmolen, een split range en diverse regelingen.
Docenten Ronald Vreeken en Michel Molenaar hebben dit proces begeleid. Een intensieve klus, maar zij kijken tevreden terug. “De studenten hebben niet alleen geleerd hoe ze een installatie moeten installeren en in bedrijf stellen. Ook hebben ze geleerd om met elkaar samen te werken, over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken en projectvaardigheden zoals plannen, overleggen en toewerken naar een resultaat. Iets wat men in het bedrijfsleven zeer belangrijk vindt en past bij de MyTec-filosofie.”
De projectendag is met alle betrokken partijen, inclusief studenten, geëvalueerd. Verbeterpunten worden meegenomen zodat het volgend jaar nog succesvoller ingezet kan worden!
6-2017: STAGEMARKT EEN SUCCES
Dit jaar was de stagemarkt opnieuw een doorslaand succes. Met een luxepositie waarin meer stageplekken werden aangeboden dan gezocht, is iedere student weer van een stageplek voorzien. Er is een aantal verbeterpunten dat wordt meegenomen in de evaluatie van de stagemarkt voor de volgende keer.
6-2017: INTRODUCTIE AMBASSADEUR MYTEC-BEDRIJVEN
Het bestuur van de stichting heeft Koos Krokké bereid gevonden als ambassadeur op te treden naar de deelnemende bedrijven (en andersom). Het bestuur is van mening dat de binding en communicatie tussen de stichting en de bedrijven verbetering behoeft. Koos is enige jaren bestuurslid geweest namens Cargill BV. Hij zal vanaf half juni 2017 beginnen met contact op te nemen met de deelnemende bedrijven voor voor introductie en gesprekken.
5-2017: AFSCHEID TOM GIBCUS ALS BESTUURSLID
Anderhalf jaar geleden schreef ik in de nieuwsbrief over het vertrek van Koos Krokké en dat ik zijn bestuurszetel – of eigenlijk die van Cargill – van hem over zou nemen. In deze nieuwsbrief kom ik met een geheel ander bericht. Sneller dan verwacht moet ik afstand doen van mijn rol als bestuurslid van stichting Leer Werken in de Techniek. Samen met mijn gezin verhuis ik per 1 juni naar Thailand. Mijn vrouw gaat daar als arts onderzoek doen en ik ga me daar bezig met Education programma’s voor een NGO. Dit is uiteraard niet te verenigen met mijn baan bij Cargill of mijn bestuursrol bij Leer Werken in de Techniek.
Anderhalf jaar geleden schreef ik ook dat ik mij bezig wilde houden met loopbanen, van ontwikkeling en mobiliteit. In mijn portefeuille zat onder andere stagiaires. Het begin van een ontwikkeling, het begin van loopbanen. Een mooie missie. Het heeft mijn interesse in het onderwijs meer vorm gegeven.
Helaas heb ik niet voor een langere periode kunnen bijdragen aan de stichting. Ik wil graag Robert, Rob, Richard en uiteraard Hennie bedanken. Ze hebben me opgenomen met hun oneindige betrokkenheid en ze waren altijd geduldig genoeg om mij uit te leggen hoe de onderwijswereld in elkaar zit. Stichting Leer Werken in de Techniek heeft samen met Nova Collega een prachtig MyTec opleidingsprogramma ontwikkeld. Ik wens jullie nog meer veel succes voor de komende jaren met het opleiden van de technische studenten.
Tom Gibcus
Employee & Industrial Relations Lead / The Netherlands
Cargill HR Solutions
5-2017: MYTEC SPECIALISATIE WINDTECHNICUS
De windindustrie biedt technici de mogelijkheid om te werken in een snelgroeiende sector met een duurzaam karakter. Nova College biedt vanaf volgend schooljaar de specialisatie Windtechnicus aan. De nieuwe specialisatie volgens de nieuwe standaard is eind januari gepresenteerd aan een groot gezelschap vertegenwoordigers uit de windindustrie onder de energieke leiding van dagvoorzitter Helga van Leur.
MyTec Wind is de specialisatie waar reguliere mbo-studenten voor kunnen kiezen tijdens een van de bol-opleidingen MyTec. Maar ook zij-instromende aspirant windtechnici zijn welkom in opleidingstrajecten op maat via Nova Contract of Falck Safety Services. Opleidingen kunnen worden gevolgd voor verschillende beroepen. Gezamenlijk dekken deze functies het totale palet aan technische werkzaamheden binnen de windindustrie. Technici krijgen inzicht in het beroepsprofiel, de mogelijkheden en het groeipad. Door een op de persoon afgestemde opleiding en training, kunnen betrouwbare basiskennis en -vaardigheden worden toegepast.
Wethouder Economische Zaken van de gemeente Velsen Arjen Verkaik ziet veel economische en duurzaamheidkansen voor offshorewind in de regio: ‘Verwachting is dat de groei van windenergie doorzet. De prijs is inmiddels bijna gelijk aan die van traditionele energiebronnen en er is steeds minder subsidie nodig. Daarmee is het nog sneller dan voorzien een gelijkwaardig en duurzaam alternatief. In alle opzichten een goede ontwikkeling.’
De opleidingen passen binnen een kwalificatiestructuur waarmee één landelijke standaard in de windindustrie wordt gerealiseerd voor de om-, bij- en nascholing van technici. De kwalificatiestructuur bestaat uit een startkwalificatie, een basisprogramma en een specialisatie. De nieuwe standaard geeft de on- en offshore windindustrie duidelijkheid over de competenties van medewerkers en versoepelt de externe mobiliteit van technici. Het maakt het inzetten van personeel makkelijker voor uitzend- en bemiddelingsbureaus en aanbieders van servicediensten.
Gedeputeerde Adnan Tekin Provincie Noord-Holland nam het eerste exemplaar opleidingsoverzicht ‘Vakbekwame windtechnicus’ in ontvangst. De nieuwe standaard is een initiatief van een aantal gerenommeerde partijen binnen de windindustrie zoals Amsterdam IJmuiden Offshore Ports, Leer werken in de Techniek, Falck Safety Services, Quercus en het Nova College.
3-2017: DE SUCCESSEN VAN DE PROJECTSTAGE MYTEC
Sinds woensdag 1 februari 2017 zijn derdejaars MyTec studenten één dag in de week op projectstage. Zij werken in kleine groepen aan projecten bij bedrijven.De projecten lopen qua diversiteit erg uiteen, maar staan allemaal in het teken van Inspectie & Onderhoud en Storing & Analyse. De projecten vinden momenteel plaats bij ENGIE, Nuon, Total, Eneco, RTD Beverwijk, VU-MC en Alliander. In totaal werken er 42 studenten vanuit MyTec electrotechniek, procestechniek en werktuigbouw samen in groepjes van vier.
De kracht van de projectstage zit in de wisselwerking tussen hetgeen studenten zien en ervaren in de praktijk en de ondersteuning van het project op school. Daarnaast leren de MyTec-studenten in een multidisciplinaire samenstelling met elkaar samen te werken.
Afgelopen vrijdag deelden Martijn Laurense (Engie) en Cees Stobbe (Nuon) hun eerste ervaringen van de projectstages binnen de bouwteamvergadering.
Martijn Laurense van ENGIE:
Martijn is op drie momenten per dag beschikbaar voor de twee Nova projectteams; een groep van vier studenten en een groep van vijf studenten. Hij constateert direct al een verschil in niveau bij de derdejaars projectgroepen.
“De studenten hebben nog geen taakverantwoordelijkheid. Ze begrijpen de kern van de opdracht goed, maar voelen nog niet de noodzaak om concrete hulpvragen bij hun praktijkbegeleider neer te leggen. De opdracht is om de taken van het project te verdelen over de studenten Werktuigbouw, Elektrotechniek en Allround operationele techniecus. De uitdaging is nog dat de Allround operationeel technicus het procesonderzoek moet oppakken. Dat vraagt om een strakke aansturing van de praktijkopleider op de rol van de Allround operationeel technicus”, aldus Martijn Laurense.
Het bouwteam heeft samen met de bedrijven een format ontwikkeld waar de bedrijven hun projecten in op kunnen nemen. Daarnaast heeft het bouwteam voortgangskaarten ontwikkeld, een tool die de praktijkopleiders en docenten gebruiken om de leervragen van de studenten te structureren. De conclusie van ENGIE luidt: “Het niveau van de projectopdracht sluit goed aan bij het niveau van de studenten. Ook de ontwikkelde aanpak voor de begeleiding door zowel de praktijkopleiders van het bedrijf als de docent op school voldoet prima. Verbeterpunten zijn er natuurlijk wel, maar die zitten meer op detailniveau.”
3-2017: TWEEDE OPEN HUIS NOVA COLLEGE BEVERWIJK